Belasting betalen over spaargeld

Wanneer u veel spaart, moet u belasting betalen. Maar wanneer bent u een grote spaarder? Want belasting betalen moet pas wanneer u boven de belastingvrije grens uitkomt. Gelukkig voor de meesten onder ons ligt deze grens behoorlijk hoog en zal de gemiddelde spaarder ze niet overtreffen. Het principe is dan ook dat de grootverdieners, of in dit geval spaarders, meer hebben en bijgevolg dus ook meer kunnen afdragen. Het systeem is gebaseerd op een sociaal principe.

Wanneer moet u belasting betalen op uw spaargeld?

Zoals gezegd moet u belasting betalen wanneer u boven het heffingsvrije vermogen uitkomt met uw eigen vermogen of spaargeld. Dit heffingsvrije vermogen is door de staat vastgelegd en wordt jaarlijks herzien. In 2011 is het heffingsvrije vermogen vastgesteld op 20.785 euro. Dit bedrag geldt per persoon. Voor fiscale partners stijgt dit bedrag en ligt het vast op 41.779 euro in 2011. Wanneer u kinderen heeft die minderjarig zijn, dan komt daar nog eens 2.779 euro bij per kind en kunt u dus meer sparen voor u de grens bereikt. Eens u dit bedrag overstijgt, moet u belasting betalen. Natuurlijk is het niet zo dat een éénmalige overschrijding synoniem staat voor belasting betalen. Om te bepalen of uw vermogen hoger is, wordt gekeken naar uw gemiddelde vermogen. Dit wordt berekent door uw vermogen van 1 januari en 31 december van hetzelfde jaar bij elkaar op te tellen en dan door twee te delen. Het resultaat van deze som is het gemiddelde vermogen en bepaalt het bedrag van de belasting. Betalen doet u dus enkel indien dit gemiddeld vermogen boven het heffingsvrije vermogen uitkomt.

Belasting betalen over spaargeld is dus zeker niet voor iedereen van toepassing. Zelf met een aardig inkomen zult u als privé persoon niet snel belasting betalen. U moet al beschikken over heel wat spaargeld voor het zover is. Wanneer u natuurlijk jaarlijks een mooie som opzij zet, zult u hier vroeger of later wel een bedrag op moet afdragen aan de belastingen. Wanneer u echter jaarlijks de rekening maakt, weet u precies of belasting betalen dat jaar van toepassing is of niet voor u.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...