Belasting betalen over pensioen

Wanneer u de leeftijd van 65 hebt bereikt, kunt u in Nederland officieel gaan genieten van uw pensioen. Om ervoor te zorgen dat u op dat ogenblik niet geheel zonder inkomen valt, bouwt u tijdens uw carrière een pensioen op, dit gaat maandelijks van uw loon, samen met uw belasting. Betalen doet u dus niet in één keer, maar in maandelijkse schijven. Wat u overhoudt, is uw netto loon. Ook wanneer u niet meer in loondienst bent en pensioen krijgt, moet u belasting betalen. Vanzelfsprekend hoeft u echter geen bedrag meer af te dragen om een pensioen op te bouwen. Wanneer u geld te kort komt om in uw belastingplichten te kunnen voldoen, kunt u proberen om een regeling te treffen met de belastingdienst. Ook kunt u particulier geld lenen, bij een van de vele particuliere geldverstrekkers, om zodoende uw belastingen te kunnen betalen. Wilt u snel inzicht in hoeveel u kunt lenen. Gebruik dan de lening simulator!

Hoeveel belasting betalen op uw pensioen?

Iedereen moet belasting betalen op zijn pensioen, maar niet iedereen betaalt evenveel. Het bedrag hangt voor een groot deel af van de hoogte van uw pensioen. Uw jaarlijkse pensioen is namelijk een bruto en geen netto bedrag. Hierop moet u eerst nog belasting betalen. Deze belasting bestaat uit een loonbelasting, een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet en een premie voor de volksverzekering. U moet niet zelf deze belasting betalen, ze wordt automatisch ingehouden en wat u ontvangt is uw netto pensioen.

Eens u 65 bent zult u hoogst waarschijnlijk minder belasting betalen dan voorheen. Dit komt doordat het bedrag voor de algemene ouderdomswet komt te vervallen. Daardoor ligt het netto loon hoger bij een pensioen dan bij een identiek brutoloon. Wanneer uw pensioen en Aow uitkering samen echter 18.218 euro overstijgen, dan zal u vermoedelijk een hogere belasting betalen. U moet dit verschil in belasting betalen nadat de belastingdienst dit verrekent heeft met een naheffing. Wanneer dit verschil hoog is, kunt u de belasting betalen in termijnen. Een andere optie is het aanvragen van een voorlopige aanslag bij de belastingdienst, zo weet u dadelijk of zult moeten bijbetalen of niet.

Ook wanneer u beslist om vervroegd met pensioen te gaan moet u belasting betalen. Bovendien ligt uw pensioen in dit geval lager doordat u er langer gebruik van wilt maken. Het is dus aan te raden om vooraf goed stil te staan bij de invloed ervan op uw inkomsten en u voldoende te informeren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...