Belasting betalen over loon

Wanneer u een loon hebt, moet u belasting betalen, hoe hoger uw loon, hoe hoger de belasting. Gelukkig merkt u hier zelf niet teveel van. Deze loonbelasting wordt namelijk rechtstreeks door de werkgever van uw loon gehaald en doorgegeven aan de fiscus. Deze laat op zijn beurt aan uw werkgever weten hoeveel deze moet afdragen en hierop zal uw werkgever belasting betalen. Het verschil tussen uw bruto loon, de loonbelasting en enkele andere premies vormt uw netto loon, of het bedrag dat u elke maand op uw rekening ziet verschijnen.

Toch belasting betalen over uw loon?

Helaas is dit systeem niet sluitend. De berekening die bepaald hoeveel uw werkgever moet afhouden, komt niet altijd overeen met de realiteit. Wanneer er een verschil is, zult u op het einde van het jaar belasting betalen of terugkrijgen. Het is namelijk niet altijd een verschil in uw nadeel. Wanneer u te weinig hebt afgedragen moet u belasting betalen, wanneer u te veel gaf, krijgt u het verschil uitgekeerd. Doordat u zelf geen invloed heeft op wat uw werkgever inhoudt van uw loon, kan het helaas dat belasting betalen u ieder jaar ten deel valt. Hier kunt u niets aan veranderen, wanneer u een rekening krijgt toegestuurd van de belasting. Betalen is het enige wat u kunt doen om geen verdere kosten of intresten te genereren.

Gelukkig kunt u wel vooraf uw belasting berekenen en een inschatting maken of belasting betalen ook bij u het geval zal zijn. Online zijn er verschillende programma’s waarmee u dit kunt nagaan. Enerzijds weet u dan of u moet betalen en anderzijds hebt u er een idee van hoeveel. Dit wijzigt niet aan het belasting betalen op zich, maar het geeft u wel de kans om gedurende het jaar al wat reserve op te bouwen zodat u vlot kunt betalen wanneer de rekening in uw bus zit. Belasting betalen is nooit fijn, maar het is toch minder onaangenaam wanneer het niet als een verrassing komt. Het bedrag is afhankelijk van de som die uw werkgever inhoudt en van het inkomen dat u heeft. Bij lage lonen is de kans dat u moet bijbetalen gering.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...